Τι μπορεί να μου εξασφαλίσει γερά δόντια και ούλα;

Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή, οι ετήσιοι  έλεγχοι από τον οδοντίατρο και η σωστή διατροφή.

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται έλεγχος στα δόντια και τα ούλα, ακόμα και αν δεν νοιώθουμε κάποια ενόχληση.

Θα πονέσω κατά την επίσκεψή μου στον οδοντίατρο;

Όχι, γιατί όλες οι θεραπευτικές ενέργειες πραγματοποιούνται με χρήση τοπικής αναισθησίας. 

Τι εννοούμε όταν λέμε αποτελεσματική στοματική υγιεινή;

Εννοούμε το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια, 2 φορές ημερησίως. 

Χρησιμοποιούμε αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα;

Μόνο όταν μας το συστήνει ο Οδοντίατρος, και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται ότι είναι απαραίτητο. Η αλόγιστη χρήση του προκαλεί βλάβες σε δόντια και στοματικό βλενογόννο.

Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). 

Είναι απαραίτητο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας το βράδυ;

Το βραδινό βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να παραλείπεται γιατί έχουν συσσωρευτεί τροφές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα δόντια και στα μεσοδόντια διαστήματα, οι οποίες αν δεν αφαιρεθούν αποτελούν “τροφή” για τα μικρόβια. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια του ύπνου η ροή τους σάλιου μειώνεται και το περιβάλλον της στοματικής κοιλότητας καθίσταται ευνοϊκό για την υπεραύξηση των μικροβίων της χλωρίδας

Η οδοντόβουρτσα

Χρησιμοποιούμε μαλακή οδοντόβουρτσα με πυκνούς θυσάνους τριχών, πλαστικές τρίχες, με επίπεδη την ελεύθερη επιφάνεια των τριχών. Αλλάζουμε οδοντόβουρτσα όταν οι τρίχες της αρχίσουν να ανοίγουν.

Η οδοντόκρεμα

Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από οδοντόκρεμες. Άλλες σχεδιασμένες για την καταπολέμηση της τερηδόνας, της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας, της πέτρας, απομάκρυνση των χρωστικών και  την εξάλειψη των ευαισθησιών. Η κατάλληλη οδοντόκρεμα συστήνεται από τον Οδοντίατρο.

Πως βουρτσίζουμε;

Βάζοντας μικρή ποσότητα οδοντόπαστας στην οδοντόβουρτσα τοποθετούμε τις τρίχες με γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τα δόντια, ώστε ένα μέρος των τριχών να ακουμπά στα ούλα και ένα μέρος στο δόντι. Ωθούμε τις μύτες των τριχών κάτω από τα ούλα. Με μικρές κινήσεις (σχεδόν σαν δόνηση) κουνάμε τις τρίχες, 6-7 φορές για κάθε επιφάνεια, και απομακρύνουμε την πλάκα που έχει αναπτυχθεί. Βουρτσίζουμε όλες τις οδοντικές επιφάνειες. Καθαρίζουμε και την άνω επιφάνεια της γλώσσας.

Πόσο διαρκεί το σωστό βούρτσισμα;

Διαρκεί 3-5 λεπτά.

Τι είναι η ουλίτιδα;

Είναι φλεγμονή των ούλων. Τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν. Κακοσμία μπορεί να παρατηρείται.

Πού οφείλεται η ουλίτιδα;

Οφείλεται στα μικρόβια, που «φωλιάζουν» στη σχηματισμένη οδοντική τρυγία (πέτρα), η οποία έρχεται σε επαφή με τα ούλα. Η έλλειψη αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής, καθώς και κακότεχνες εμφράξεις (σφραγίσματα) και οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες (στεφάνες, γέφυρες κ.λ.π.) συμβάλλουν στη δημιουργία τρυγίας.

Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα;

Με τον επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό (αποτρύγωση).

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Είναι φλεγμονή τόσο των ούλων, όσο και του φατνιακού οστού (οστό των γνάθων, που στηρίζει τα δόντια). Αποτελεί την εξέλιξη της ουλίτιδας.

Θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος;

Ναι, με την εφαρμογή συντηρητικών και χειρουργικών τεχνικών. Αρχικά, επιδιώκεται η απομάκρυνση της φλεγμονής με αποτρύγωση και ριζική απόξεση και την εκπαίδευση του ασθενούς σε ένα νέο πρόγραμμα βελτίωσης της στοματικής του υγιεινής. Στις περιπτώσεις που λόγω της βαρύτητας της νόσου, η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αρκετή, το πρόβλημα επιλύεται, με τη βοήθεια μιας μικρής χειρουργικής επέμβασης.

Προλαμβάνεται η περιοδοντική νόσος;

Ναι! Η αποτελεσματική στοματική υγιεινή, η διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος, καθώς και ο τακτικός έλεγχος στο Οδοντίατρο συντελούν στη διατήρηση υγιών περιοδοντικών ιστών.

Η στοματική υγεία επηρεάζει την καρδιά;

Σε ασθενείς, που πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, το υψηλό μικροβιακό φορτίο της στοματικής κοιλότητας μπορεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φτάσει στην καρδιά (μιτροειδής βαλβίδα ως επί το πλείστον) προκαλώντας λοίμωξη (ενδοκαρδίτιδα)  με δυσάρεστες συνέπειες.

Η στοματική υγεία επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Κλινικές μελέτες σε  έγκυες,  που έπασχαν από περιοδοντική  νόσο και δεν έκαναν θεραπεία πριν από τον τοκετό, έδειξαν ότι είχαν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρο ή λιποβαρές νεογνό.

end faq

  •  
    Ονοματεπώνυμο
  •  
    e-mail
  •  
    Ερώτηση
  •